Başlıklar
1. Bir Fasık Size Bir ‘Nebe’ Getirdiği Zaman Onu Araştırın
Çocukların evlendirilmesi hususunda müktesebat dininin sabıkası oldukça kabarıktır. Bu dini kendilerine rehber olarak almış kişilerin 6-9 yaşlarındaki çocukları evlendirmeleri mümkündür yani dinleri buna cevaz vermiştir fakat “Falan adam çocuğunu 6 yaşında evlendirdi.” haberini getiren de bir fasıktır. Bu haberi yayan fasıkların yalancılık hususundaki sabıkası ise daha büyüktür. Bu haberi fasıkların getirmesi, yayması ve güya insan onurunu savunuyormuş gibi o zavallı kız çocuğu umurlarındaymış pozlarına kesilmeleri, müktesebat dininin sakallı kölesinin, çocuğunu 6 yaşında EVLENDİR-ME-DİĞİ sonucuna çıkmaz ama EVLENDİRDİĞİ sonucuna da çıkmaz. Bizim açımızdan hem haberi yapanlar ve yayanlar hem de habere konu olanlar FASIKTIRLAR… Bu yüzden olay her yönüyle aydınlanmadan bir yargıya varmak doğru değildir. Yapılması gereken iyice araştırmaktır. Eğer araştırma imkânı yoksa Yüce Allah bu olayı açığa çıkarana kadar beklemektir çünkü biz müminiz ve biz şeytana bile iftira atmayız, iftira şeytana bile atılsa karşı çıkarız.
2. Nikah İçin Olgunluk Şartı
Hukuki açıdan erkek ya da kız bir kişinin nikah akdi yapabilmesi için ‘EŞUD’ çağına ulaşması ya da ‘Belağan nikah’ çağına ulaşması gerekmektedir. ‘BELAĞ’ kelimesi bir şeyi amacına tam ulaştırmak manasında bir kelimedir. Bu ne demektir? Evlilik denilen şeyin hem fiziki bir durumu hem de manevi bir durumu vardır. Fiziki durumu şudur: Evlilik iki tarafın birbiri ile cinsel ilişki kurmasına müsaade etmektedir. Evlilik yapacak olanların fiziken bu duruma (erkek veya kız fark etmez) TAM ulaşması gerekmektedir yani vücut gelişimini tam olarak tamamlaması gerekmektedir fakat ‘BELAĞ’ kelimesi kişinin sadece vücut gelişimi ile değil her yönü ile olgunluğa ulaşmasını ifade eden bir kelimedir. Bu yüzden ‘NİKAH’ denilen şeyin maddi, fiziki ve manevi durumlarını, lehte ya da aleyhte olacak hallerini kendi başına kaldıramayacak olanlar isterse 80 yaşına gelsinler henüz ‘BELAĞAN NİKAH’A ulaşmamışlar demektir.
3. Nikah Kararını Kim Vermeli?
Kişilerin belağan nikah’a ulaşıp ulaşmadıklarına kendilerinin değil kesinlikle varsa velilerinin yoksa onları himaye edenlerin karar vermesi gerekmektedir çünkü aklı olmayan ama cinsi yönden yeterlilik kazanmış bir deli bile kendisini evlilik için yeterli görür.
4. Veli Olmanın Anlamı
Bir çocuğa veli olmak demek onu ESİR almak demek değildir. Çocuklarına Yüce Allah’ın emrettiği veliliği yapmayan kişi için zaten konuşmak bile gereksizdir. ‘Veli’ demek hayat yolunda çocuğun önüne duvar gibi gerilmek değildir. Zaten ‘VELİ’ kelimesinin böyle bir anlamı da yoktur. ‘Veli’ demek hayat yolunda çocuğunun veya velisi olduğu kişinin EN YAKIN DOSTU / EN YAKIN YARDIMCISI OLMAK demektir.
5. Velilikte Sorumluluk Çerçevesi
Bu dostluğun ve yardımın çerçevesi Yüce Allah tarafından belirlenmiştir. Bu hem veli olan kişinin velisi olduğu kişiden neleri bekleyip neleri beklemeyeceğini hem de velisi olan kişinin velisinden neleri bekleyip beklemeyeceğini belirten bir çerçevedir.
6. Akrabalık ve Ömür Boyu Velilik
“Babalık, annelik, kardeşlik” gibi birinci dereceden gelen akrabalıkların VELİLİĞİ ÖMÜR BOYUDUR.
7. Eşüd Çağı ve Rızanın Önemi
Ne var ki ‘eşüd çağı’ndan sonra bu veliliğin uygulanması kişilerin GÖNÜLLÜ RIZASI ile olmaktadır.
8. Veli Olmada Değişen Roller
Bu ‘veli’ uygulaması sırasında bazen “baba, anne” veli olurken bazen de evlat veli olmaktadır. Bu değişikliği belirleyen şey GÜÇ YETİREBİLMEKTİR.
9. Despotluk ve Gerçek Velilik
Çocuklarını, çocukların ‘nikah’ denilen şeyin maddi, fiziki ve manevi yüklerini bilmedikleri bir çağda evlendirmek (rıza veya rıza dışı fark etmez), nikah çağına ermiş olan kızını veya oğlunu istemediği bir nikaha zorlamak veya velisi olduğu kişi ile o kişinin nikahlanacağı kişi arasında ‘KÜFÜVV’ aramadan evlendirmek VELİLİK DEĞİLDİR, despotluktur.
10. Yüce Allah’ın Velilik Kavramı
Yüce Allah’ın nikah meselelerini bildirirken kullandığı ‘VELİ’ kavramı her gelenin kafasına göre içerik yükleyebileceği bir kavram değildir. Bu hukuki bir mekanizmadır ve tüm kavramlar bu hukuki mekanizmanın doğru çalıştırılması için kullanılmıştır.
11. Velilik ve Hukuki Sorumluluk
Bir çocuğa veya bir erişkine veli olmak, cezası ve mükafatı olan HUKUKİ BİR SORUMLULUKTUR. Bu sorumluluk evlenilmesi yasak olanlardan miras hukukuna, ceza hukukundan ferdi hukuka kadar her alanı kapsamaktadır, yoksa velilik tek başına biri ile biyolojik bir bağ sahibi olmak değildir.
12. Gerçek Veli Yüce Allah’ın Nimetidir
Hayatını Yüce Allah’ın emirleri doğrultusunda düzenlemiş, Yüce Allah’ın öğretisine ihanet etmemiş, daima gözünü Allah’a ve ahirete dikmiş bir VELİ, Yüce Allah’ın bir nimetidir.
13. Nikah Çağı ve Toplumsal Düzenlemeler
Nikah çağı, miras hukuku, toplumsal düzenlemelerle ilgili şeylerin hepsinin oturduğu bir zemin vardır. Bu zeminin tanımı yapılmadan bunlarla ilgili getirilecek her türlü önerme, yasaklama veya yardımcı olma gibi şeylerin tamamı kökü olmayan bir ağaç gibidirler, bu şekilde yaklaşımlar şekli alıp aslı terk etmektir.
14. Babaların Evlatlarına Desteği
Bir babanın evlatları için çaba sarf etmesi, doğru evlilik yapmaları için hayat tecrübesini evlatlarının hizmetine sunması çocukları için bir ENGEL değildir. Yüz yaşına gelseler de BABA babadır, evlat EVLATTIR.
15. Biyolojik Bağın Ötesinde Velilik
Çocuklar 20-21-22 yaşlarına geldiklerinde “Artık sen oldun, benimle senin aranda biyolojik bir bağdan başka bir bağ kalmadı.” demek bir müminin yapabileceği bir şey değildir.
16. Aile Bağları ve İslam
Aile bağları insanların hayatlarında birer engele dönüşmüşse orada olmayan şey hukuk değil İSLAM’DIR.
17. Zulme Dönüşen Aile Bağları
Aile bağları bir zulme, despotluğa, zorlamaya dönüşmüşse orada olmayan şey hukuk değil İSLAM’DIR. Ne mümin bir baba babalığını ne de mümin bir evlat evlatlığını karşısındakine SİLAH olarak kullanamaz. Ne mümin bir kız kızlığını ne de mümin bir erkek erkekliğini herhangi birine karşı SİLAH olarak kullanamaz.